Alles rondom fibro

Toen wij ontdekte dat we samen fibromyalgie hadden, liepen we steeds tegen vele obstakels aan, we werden steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Het werd tijd dat er om fibromyalgie veel veranderd en verbeterd moest worden. Het doel van dit forum


  Trigger Point therapie Dry Needling

  Deel
  avatar
  timmy2006
  Admin

  Aantal berichten : 15
  Registratiedatum : 28-11-11

  Trigger Point therapie Dry Needling

  Bericht van timmy2006 op di jan 31, 2012 9:35 am

  Trigger Point therapie Dry Needling

  Wat is Dry Needling?

  Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat . Bij dry needling worden pijnhaarden (“myofasciale triggerpoints”) tot rust gebracht door middel van het gericht aanprikken van de haard met een dunne naald.

  Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee gericht de pijnpunten worden behandeld. Dry Needling werkt direct in op de pijnhaard en is geen “energie”-behandeling.

  De methode werkt vanuit een geheel andere, modern medisch georiënteerde, achtergrondfilosofie dan acupunctuur.

  Wat is een myofasciaal triggerpoint?
  Een myofasciaal triggerpoint is een pijnlijke en aanraakbare plaats in spier, pees en/of bindweefselplaten van uw lichaam. Naast een lokale scherpe pijn kan een triggerpoint ook een door u herkenbare uitstralende reactie veroorzaken.

  Dat is de reden waarom u bijvoorbeeld pijn, tintelingen en een brandend gevoel in een ander en groter gebied kan voelen dan de oorspronkelijke pijnlijke plaats. Een typische kenmerk bij de aanraking van een triggerpoint is de “twitch response”, een onwillekeurige samentrekking van lokale spiervezels of spieren in een groter omliggend gebied.

  Een myofasciaal triggerpoint uit zich in:

  lokale pijn met of zonder uitstraling
  bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
  verminderde kracht
  algemene pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  reacties zoals transpireren, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.
  Een aantal van deze klachten zult u wellicht herkennen!
  Hoe kunnen ze ontstaan?
  acuut - door een verkeerde beweging of een ongeluk
  chronisch - door langdurig verkeerde houding of overbelasting
  langdurige overbelasting van bijv. arm nek en/of schouder ( RSI ,CANS )
  overbelasting bij sporters
  beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
  psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid als resterende klacht na een chirurgische of orthopedische hersteloperatie
  chronische infecties en allergieën
  chronische aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat

  Wat doet de fysiotherapeut?
  De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Hij schetst u op basis van die informatie een totaalbeeld van oorzaak en gevolg van uw klachten. Daarna wordt u, indien nodig, onderzocht op lokale pijnhaarden die de problemen mede zouden kunnen veroorzaken.

  Waar richt de behandeling zich op?
  De behandeling is gericht op het deactiveren van de pijnhaarden met behulp van dry needling. Door middel van het gericht aanprikken met een naaldje van de pijnhaard wordt een natuurlijk herstelmechanisme geactiveerd. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer weefselstructuren bij betrokken. De klachten breiden zich dan ook uit over meerdere weefsellagen en over een groter gebied langs de wervelkolom, de romp, het gezicht of de ledematen.

  Hoe voelt het aan?
  De naaldjes die gebruikt worden zijn twee keer zo dun als de gebruikelijke acupunctuurnaalden. Het inbrengen van het superdunne en flexibele naaldje voelt u nauwelijks. Pas als de pijnhaard aangeprikt wordt treed een schrikreactie op ('twitch response'). Uw spieren rondom de pijnhaard zullen kort aanspannen. Dat geeft een lichte schok en tijdelijk kramp gevoel De reactie kan gepaard gaan met lokale pijn en/of een uitstralend prikkelend gevoel. Daarna ontspannen uw spieren zich meestal direct. Als de pijnhaard is gedeactiveerd wordt de naald weer verwijderd. Tijdens het inbrengen en verwijderen van de naald vindt er voortdurend overleg plaats zodat u “baas” bent over het behandelproces. Het kan voorkomen dat u wat kan gaan transpireren en dat u zich even naar of vermoeid gaat voelen, maar dat herstelt zich snel.

  Wat gebeurt er daarna?
  U krijgt instructie en oefeningen voor thuis mee, om het herstelproces dat in gang is gezet te ondersteunen. De Dry Needling behandeling is meestal een onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen om uw klachten te doen verdwijnen.

  Wat kost het?
  Deze methode maakt deel uit van de behandeling fysiotherapie/manueel therapie. Indien uw aanvullende verzekering deze behandeling dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

   Het is nu wo dec 12, 2018 2:16 am