Alles rondom fibro

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Alles rondom fibro

Toen wij ontdekte dat we samen fibromyalgie hadden, liepen we steeds tegen vele obstakels aan, we werden steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Het werd tijd dat er om fibromyalgie veel veranderd en verbeterd moest worden. Het doel van dit forum


    Syndroom van Tietze (Costochondritis)

    avatar
    Beheerders
    Admin


    Aantal berichten : 43
    Registratiedatum : 28-11-11

    Syndroom van Tietze (Costochondritis)  Empty Syndroom van Tietze (Costochondritis)

    Bericht van Beheerders wo feb 15, 2012 8:19 am

    Syndroom van Tietze (Costochondritis)

    Het kraakbeen dat het borstbeen met de ribben, het sleutelbeen en de rugwervel verbindt zorgt ervoor dat de borstkas flexibel is en kan bewegen bij de ademhaling. Een ontsteking van dit kraakbeen kan erg pijnlijk zijn.

    Het syndroom van Tietze is een goedaardige, maar vaak hevig pijnlijke, chronische ontsteking van het/de kraakbeenverbinding(en) in de borstkas tussen de ribben en het borstbeen. Als daarnaast ook het kraakbeen onderaan het borstbeen gezwollen raakt dan spreekt men van het syndroom van Tietze. Het kraakbeen kan door de ontsteking zo opzwellen, dat er op de pijnlijke plaats een rode warme zwelling zichtbaar wordt. De pijn zit vaak ook achter het borstbeen en straalt soms uit naar rug, nek, schouder en arm.

    Deze ontsteking wordt ook wel costochondritis (costa = rib, chondros = kraakbeen, -itis: duidt een ontsteking aan) genoemd. In dat geval gaat het echter om pijnlijke ontstekingen van het kraakbeen tussen de ribben en het sleutelbeen en/of de rugwervel. Meestal gaat het om de tweede, derde of vierde rib.

    Op de pijnlijke plek drukken, diep zuchten, hoesten en niezen is extra pijnlijk.

    Reumatische aandoening

    Het syndroom van Tietze en costochondritis zijn net als reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew, beiden vormen van ontstekingsreuma.

    Klachten

    De klachten kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan en komen meestal aanvalsgewijs. Soms is het na enkele dagen weer over, maar het kan ook langer duren of nooit meer weggaan.

    Oorzaak

    De oorzaak van het syndroom van Tietze is (nog) niet bekend. In het bloed is geen afwijking te zien. Op röntgenfoto's is een zwelling onder het borstbeen zichtbaar. Pijn op de borst kan ook een andere oorzaak hebben zoals angina pectoris, een hartinfarct, longembolie of maagzweer. Het is daarom belangrijk om die oorzaken uit te sluiten en bij klachten altijd een huisarts of specialist te raadplegen. Het is meestal voor een langdurige periode.

    Behandeling
    Behandeling bestaat over het algemeen uit pijnstillers, ontstekingsremmers en eventueel een injectie op de plaats van de pijn. Verder is het belangrijk om te letten op je houding (goed rechtop zitten bijvoorbeeld). Oefeningen zijn ook goed, maar tijdens een periode van hevige klachten kan dit soms te pijnlijk zijn.

      Het is nu di mei 07, 2024 1:03 pm